close Hírek Készenléti szolgálat Hasznos lehet Galéria Elérhetőség

Éves Szakmai Tanácskozás 2023

2023. 02. 28

 

Éves Szakmai Tanácskozás 2023

 

Február 23-ra szerveztük a kerület éves szociális és gyermekvédelmi jelzőrendszeri tanácskozását. A helyszín ezúttal a Corvin Művelődési Ház és Erzsébetligeti Színház Harmónia terme volt.
Minden évben keressük azt a témát, ami a legaktuálisabb, ami a hozzánk befutó jelzések szerint azt mutatja, éppen mivel is küzdenek leginkább a kerületi intézmények. Talán különös, hogy ebben az évben az ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) került a fókuszba, hiszen ez valójában nem gyermekvédelmi téma. De igen könnyen azzá válik: mert az intézményekbe járó, a családokban élő – diagnózist nem feltétlenül kapott, de a sajátosságokat mutató gyermek környezetét sokszor tanácstalanság és frusztráció jellemzi, amiből könnyen elutasítás, konfliktus és kirekesztés, a gyermek részéről pedig pszichés zavarok, vagy akár deviancia lesz. És innen már gyermekvédelmivé is válik sokszor a történet. Az elmúlt évben számos ilyen jelzést kapott intézményünk, ezért esett a választás erre a témára.
Igen nagy volt az érdeklődés, összesen 154 volt a résztvevők száma.


Az éves tanácskozást Ács Anikó Alpolgármester Asszony nyitotta meg. Matolcsi Ildikó a Szolgálat szakmai vezetője összefoglalta a jelzőrendszeri intézményektől kapott beszámolókat.
Ezután Dr. Madarassy-Szűcs Anna pszichiáter, a Vadaskert Alapítvány Gyermek- és ifjúságpszichiátriai kórház és szakambulancia munkatársa tartott előadást, melyben a figyelemzavaros-hiperaktivitás tünetek jelenleg ismert idegrendszeri hátterét bemutatva adott pontosabb képet az ADHD-val élők nehézségeiről. Megfogalmazta, hogy vitathatatlanul áldozatos, fáradságos munkát igényel ezen gyermekek oktatása-nevelése, de a problémák valós okának helytelen megítéltetése vagy félreértése kapcsán továbbra is számos gyermek ellátatlanul marad, és” kezelhetetlen", "rossz gyerekként” minősítve már egész korai életéveikben stigmatizálódik. Előadásában ennek megelőzéséhez adott szempontokat a szakembereknek.


Ezután négy különböző szakmai műhelyben, már interaktívabb formában beszélgettek a résztvevők, ugyancsak a téma meghívott, külső szakértőivel. Az első műhelyt az előadó, Dr. Madarassy-Szűcs Anna tartotta igen nagy érdeklődés mellett: "Hogyan tudunk jól segíteni?” Az ADHD-s gyerekek alapvető viselkedésterápiájának eszköztárát mutatta be,illetve konkrét helyzetek analízisén keresztül ültették át a gyakorlatba az előadáson elhangzottakat.
A 2. műhelyt a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat 16. kerületi tagintézéményének munkatársai: Dr. Katona Györgyi pszichológus és Nádor Erika gyógypedagógus tartották “Az ADHD vizsgálatának szempontjai” címmel. A műhelyen résztvevők áttekintették a pedagógiai szakszolgálat keretében végzett szakértői vizsgálat módszereit, kiemelve azokat a szempontokat, amelyek alapján felmerülhet az ADHD-t, továbbá, hogy mi minden befolyásolja a szakértői vélemény megállapításait.
A 3.műhely címe “Eltérő lehetőségek, közös gondok- Az ellátási rendszerek beavatkozási lehetőségei és kihívásai az atipikus gyermekek esetében” volt, melyet a Bethesda Gyermekkórház két szakembere: Dr Velkey Kinga- gyermekpszichiáter szakorvos és Fekete Adrienn- szociális munkás, mentálhigiénés szakember tartották.
Ezen a műhelyen közös gondolkozásra hívták a témában érintett szakembereket. A résztvevők megoszthatták tapasztalataikat, élményeiket, sikereiket, nehézségeiket az atipikus fejlődésű gyermekekkel és családjaikkal való munka során. Beszéltek arról, hogy hogyan tudják a különböző szakemberek segíteni egymás munkáját, a közösségbe való integráció folyamatát.
A 4. műhely: A(tipikus) találkozás – kerekasztal beszélgetés címmel zajlott, ahol Molnár Ádám Gábor óvodai és iskolai szociális segítő moderálásával az integráció tapasztalatairól és kérdéseiről beszélgettek a résztvevők ADHD és autizmus spektrumzavarral érintett gyermekek esetében. A kerekasztal meghívott szkaértői voltak: Körtèlyesi Andrea gyógypedagógus, Göllesz Viktor Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény; Pordán Gyöngyvér gyógypedagógus, utazó gyógypedagógus hálózat munkaközösség vezetője, Göllesz Viktor Óvoda, Általános Iskola és EGYMI; Farkas Edit pszichopedagógus, autizmus szakirányú gyógypedagógus.

A tanácskozás végén többen megfogalmazták, hogy fontos, a napi munkában használható gondolatokat visznek haza. Álljon itt egy írásbeli visszajelzés a kerület egyik iskolájának igazgatójától:
“Hálásan köszönjük nektek a tegnapi szakmai programot, amiről nagyszámú csapatunk úgy nyilatkozott, hogy rendkívül inspiráló, szakmailag magas színvonalú, jól megszervezett program volt, amit hiba lett volna kihagyni! Jó egészséget, és nyugalmas Napraforgós munkát kívánunk a csapatnak!”

Találkozni, beszélgetni, egymás tapasztalataiból tanulni, a mindennapok szorításából kicsit kilépni, ez is a célja az éves szakmai tanácskozásnak. A személyes találkozások után a napi munkában is könnyebben megkeressük egymást, amikor közös ügyeink vannak.
Köszönjük mindenkinek a részvételt!